Taustaa


Tällä kurssilla on muutamia periaatteita, jotka ovat kurssin ohjaajan, Anne Ronkaan, työnilon lähteitä. Nämä periaatteet ovat:

*luovuus *valmius kokeilla uutta *erehtymisen salliminen *innostus *avoimuus *yhteistyö *jakaminen *omaleimaisuus *toisen kunnioitaminen *kuunteleminen *dialogi *valppaus *ilo *hidas mietiskely *kuvattelu (kuva-ajattelu+kuvittelu)

external image 193652210_4cd82a3b29_m.jpg
Kurssi käyttää avointa lähdekoodia ja kiitollisena siitä jakaa kaiken tuottamansa ja kehittelemänsä avoimesti eteenpäin.

Tällä kurssilla on sydän mukana ja kurssia leimaa hymy. Oppiminen kutittaa ihmisen mieltä. Se on älyttömän hauskaa. Ja erityisesti silloin, kun se alkaa älyttömästä. Oppiminen on hyödyllistä, mutta mitä tiukkapipoisemmin sitä yrittää toteuttaa (siis olla älykeskeinen), sitä vähemmän hyötytuloksia saavuttaa.

Oppiminen on täynnä paradokseja (tutustu Menonin paradoksiin). Jos vain ehdit, lue Sirkka Ahosen kolmen sivun juttu Vastauksia ennen kysymyksiä –opetuksen ongelma -pdf-tiedosto (Tieteen päivillä 8.-12.1.2003 seminaarissa ”Tieteen oppiminen – Tutkiva ote, innostus ja luovuus”). Ahonen aloittaa oivaltavasti: "Se joka tietää, kysyy – se joka ei tiedä, vastaa. Näin sujuu kouluopetus perinteisimmillään. Malli on kieltämättä paradoksi. Siinä vastaus annetaan ennen kuin kysymys on esitetty. Tervejärkisessä arjessa ihmiset toimivat päinvastoin: kysyjä saa vastauksen siltä joka tietää." Tätä viisautta yritetään pitää mielessä tällä kurssilla.