Kuinka käyttää Internetiä ja tietokonetta tehokkaammin opiskelussa


Jokaisella lienee kokemuksia siitä, kuinka tietokone kaappaa aikaa. Piti tehdä tehtävä, piti etsiä tietoa. Ja kuinka kävikään. Aikaa meni kaikenlaiseen hauskaan ja turhaan. Tai löytyi kymmenittäin uusia vielä kiinnostavampia juttuja. Ihmisen ei aina tarvitse olla tehokas. Joutilas seikkailu verkossa on mukavaa ja siitä voi olla paljon iloa, jopa hyötyä. Samalla tavalla kirjojen rakastaja löytää usein uusia aarteita kävelemällä hyllyjen välissä päämäärättä.

external image 197948076_4b5a31b83e_d.jpg
Tähän kootut ohjeet eivät siis halua osoittaa sormi pystyssä, kuinka saa ja kuinka ei saa käyttää nettiä opskeluun. Tutkimusten mukaan taitavinkin opiskelija hyötyy vihjeistä ja ohjeista. Kehittele omaa opiskelutyyliäsi. Löydä omasi. Jaa hyviä oivalluksia myös muille kirjoittamalla tälle sivulle.

1. On muitakin tiedonhakumenetelmiä kuin Google. Huomaa, että Googlen hakutulosten kärkeen nousevat linkatuimmat sivut (ja joskus myös maksetut sivut tai ammattimaisen hakukoneoptimoinnin kautta esiin nostetut). On paljon lähteitä, jotka eivät ole Googlen ulottuvissa. Digitaalista aineistoa kannattaa etsiä myös muilla keinoilla. Huomaa, että on olemassa myös erityisiä tiedeaineistoihin erikoistuneita hakurobotteja (Scirius, Google Scholar). Opettele käyttämään kirjaston hakuohjelmaa (ks. Kyyti, tutustu ohjeisiin). Käytä sisäisiä hakuja (esimerkiksi tutkimuslaitoksen verkkosivuilla) ja linkkikirjastoja (Tieteen linkkitalo, Makupalat). Lisää tietoa ja linkkejä aiheesta. Katso myös Googlen ohjeet parempiin hakutuloksiin.

2. Mistä kannattaa aloittaa? Tehtävien ja ongelmien selvittämisessä on aina valittavana monta lähdettä. Kysy itseltäsi, mikä niistä on juuri nyt paras tai ensisijaisin? Valittavanasi ovat mm. kirjat, hakukoneet, aihehakemistot, tietokannat, portaalit, sähköiset kirjat (ebook) ja digitaaliset artikkelit. Ja muista aina muut ihmiset, keskustelupalstat, lehdet, radio, tv, blogit, wikit.